קצבת זקנה הינה קצבה שמגיעה לכל אזרח ישראלי המגיע לגיל פרישה. היא משולמת על ידי המוסד לביטוח הלאומי ובתנאי שאותו אזרח שילם את דמי הביטוח החודשיים לביטוח הלאומי על פי חוק.
גיל הפרישה וגיל הזכאות לקבלת קצבת זקנה:
נכון לסוף שנת 2021 גיל הפרישה הינו שישים ושבע לגברים כאשר אצל נשים גיל הפרישה מוגדר בין גיל שישים לגיל שישים וחמש. כאשר אדם מגיע לגיל זה עליו לעבור מבחן הכנסות ולבדוק האם גובה הכנסותיו (לא כולל הכנסות מפנסיה) עומדות במבחן. במידה והכנסותיו גבוהות למדי, יהיה זכאי לקבלת קצבת אזרח ותיק רק מגיל שבעים ללא קשר לגובה הכנסותיו.
גיל הפרישה בישראל מבוסס על הרעיון שככל שאנשים מתבגרים הם פחות פרודוקטיביים והסיכוי לסבול מבעיות בריאותיות גבוהות יותר, ובנוסף אנשים אשר עבדו במשך כל חייהם והגיעו לרגע בו הם רוצים לנצל את שארית חייהם לעוד דברים כגון פנאי, נסיעות, והעשרת חיי החברה.
השאיפה האבולציונית הינה גם לצמצם את מספר האנשים בכוח העבודה וליצור מקומות עבודה לדורות הצעירים יותר.
התנאים לקבלת קצבת זקנה:
על מנת להיות זכאים לקבלת קצבת זקנה, הנקראת גם קצבת אזרח ותיק יש לעמוד בחמישה תנאים והם:
תנאי ראשון- על האזרח להיות בגיל המזכה לקבלת הקצבה לפי גיל הפרישה ולפי טבלת הזכאות המפורטת באתר של המוסד לביטוח לאומי.
תנאי שני- באופן עקרוני כל אזרח המגיע לגיל פרישה זכאי לקבל קצבת זקנה אך מגיל פרישה ועד גיל הזכאות (כפי שפורט לעיל) יש לעמוד במבחן ההכנסות. מבחן ההכנסות מחשב את כל ההכנסות של אותו אזרח בלבד ללא הכנסות מפנסיה וללא הכנסות בן או בת הזוג. כאשר האזרח מגיע לגיל הפרישה הוא זכאי לקבלת הקצבה ללא תלות במבחן ההכנסה.
תנאי שלישי- האזרח הוותיק שילם את שמי הביטוח הלאומי על פי חוק במהלך השנים. במידה ומדובר באדם שעבד כשכיר דמי הביטוח הלאומי משולמים על ידי המעסיק. במידה ומדובר באדם שעבד כעצמאי עליו לשלם את דמי הביטוח עצמאית. אדם שלא עבד מחויב על פי חוק לשלם עצמאית את דמי הביטוח הלאומי אך עקרת בית בהגדרתה פטורה מתשלום זה במהלך השנים.
תנאי רביעי- על אותו אזרח להיות מבוטח ביטוח אזרח ותיק כבר מגיל שמונה עשרה. במקרים בהם מדובר בעולים חדשים עליהם להיות מבוטחים בביטוח אזרח ותיק רק במידה ועלו לארץ לפני הגיעם לגיל שישים.
תנאי חמישי- על מנת להיות זכאים לקבלת קצבת אזרח ותיק יש לצבור זמן כמבוטחים בביטוח זקנה לפי הפירוט של תקופת אכשרה של המוסד לביטוח לאומי.
דברים נוספים שחשוב לדעת בנוגע לקבלת קצבת זקנה:
- קצבת זקנה הנקראת כאמור גם קצבת אזרח ותיק משולמת בכל חודש עד תאריך ה-28 לחודש אלא אם כן התאריך נופל על שבת או חג.
- במידה ואותו אדם הגיע לגיל פרישה וחגג את יום הולדתו עד ה-15 לאותו החודש יתחיל לקבל את הקצבה כבר באותו החודש ובמידה ונולד לאחר ה-15 לחודש יתחיל לקבל את הקצבה בחודש לאחר מכן.
- קצבת זקנה הינה קצבה בסיסית ולכן עליה ישנן תוספות חשובות. תוספת וותק שהינה תוספת שמחושבת לפי שנות הביטוח אשר המבוטח צבר. תוספת הוותק המקסימאלית שניתן לקבל הינה עד סכום של חמישים אחוז מגובה הקצבה עצמה. בחלק מהמקרים תאושר קבלת תוספת נוספת לקצבה כגון תוספת של בן או בת זוג, תוספת ילדים ותוספת דחיית קצבה. מומלץ לבדוק את הנתונים האישיים ואת הזכאות לכל אחת מהתוספות.
- מעבר לתוספות ישנם גם ניכויים מקצבת אזרח ותיק. מקצבת הזקנה ינוכו דמי ביטוח בריאות כאשר ממבוטח הזכאי לתוספת השלמת הכנסה ינוכה מחצית מהסכום.
- במידה והאזרח הזכאי לקבלת קצבת זקנה שוהה מחוץ לארץ באופן זמני תמשיך להיות משולמת לו קצבת הזקנה למשך שלושה חודשים בלבד. במידה והוא שוהה במדינה לה יש אמנה לביטוח סוציאלי עם מדינת ישראל אותו אדם יהיה זכאי לקבלת קצבת זקנה במדינה בה הוא מתגורר. במקרים בהם מדובר בתושב ישראל אזר עבר להתגורר בארצות הברית תמשיך להיות משולמת לו קצבת הזקנה גם אם כבר אינו תושב משינת ישראל, בכפוף להסכם עם ארצות הברית.
- כאשר מדובר באזרח הזכאי לקבלת קצבת אזרח ותיק והינו מאושפז במוסד, בין אם באופן זמני ובין אם לצמיתות, כל עוד המוסד בו הוא שוהה הינו מוסד ציבורי המוכר על ידי המוסד לביטוח הלאומי וכל עוד יותר מחצי מההוצאות של שהותו במוסד משולמות על ידי המוסד, הקצבה תחולק בין המבוטח לבין המוסד.
עם הגיעכם לגיל הפרישה מומלץ לבדוק מול המוסד לביטוח הלאומי את עמידתכם בחמשת התנאים שפורטו ואת זכאותכם לקבלת קצבת זקנה על פי חוק ובהתאם לגילכם, למצבכם ולעמידה במבחן ההכנסות.
האם ניתן לקבל גם קצבת נכות וגם קצבת זקנה?
לא ניתן לקבל גם קצבת נכות וגם קצבת זקנה, כאשר אדם מגיע לגיל הפרישה, או שאינו יכול לעבוד, קצבת האזרח הותיק מחליפה את קצבת הנכות, עלות קצבת הזקנה לא תהיה נמוכה מקצבת הנכות. עליכם לשים לב שכל הפרטים שאתם ממלאים יומלאו בצורה נכונה.
שארית קצבת זקנה לאחר פטירה
במידה ונשארת שארי קצבת זקנה לאחר פטירה, היא תשולם, לבעל או לאישה, לילדים, ובמידה ואין לאדם קרובים אשר זכאים לשאירת קצבת הזקנה, היא תשולם למי שסיפק טיפול ושירותים לקשיש עד כשנה לפניי פטירתו. במידה והאדם אינו בן משפחה יהיה עליו לספק את ההוכחות והמסמכים הנדרשים בכדיי לקבל את שארית קצבת הזקנה.