בעבר אנשים שהזדקנו או יצאו לפנסיה, נהגו להישאר רב הזמן בבית. אך כיום כשהחיים בגיל השלישי הפכו הפכו למעשה לחגיגה של ממש הפנסיונרים והגימלאים כבר לא נשארים בבית. הם יוצאים לחגוג את החיים ומוכיחים בכל יום מחדש כי הגיל הוא רק מספר.
תוחלת החיים הולכת ומתארכת ואיתה גם האפשרויות העומדות בפני גברים ונשים אשר יצאו לפנסיה או לגמלאות. הם עושים הסבה מקצועית, מפתחים תחביבים, יוצאים לטייל מסביב לעולם ונהנים מהחיים הטובים.
קצבאות ביטוח לאומי
אך לפני שנתחיל לדבר על הטבות לפנסיונרים וגמלאים, חשוב לעשות סדר בדברים ולהבין בדיוק מהן הקצבאות להן זכאים אותם אנשים הבוחרים לצאת לפנסיה. נשים החל מגיל 62 וגברים החל מגיל 67 יכולים על פי חוק לצאת לפנסיה ולקבל קצבאות שונות מהמוסד לביטוח לאומי בהתאם למצבם המשפחתי ולמצב ההכנסה החודשי שלהם.
הקצבה הנפוצה ביותר לגמלאים ופנסיונרים היא קצבת זקנים או בשמה המוכר יותר
קצבת זקנה. גובה קצבת הזקנה לאדם יחיד עומד כיום על כ- 1500 ₪. אך חשוב לדעת כי גובה הקצבה משתנה בהתאם למצבו המשפחתי של מגיש הבקשה.
הקצבה מועברת ישירות אל חשבון הבנק של הפנסיונר ב -28 לכל חודש, עבור אותו החודש (במידה וחל בתאריך זה חג או מועד יום התשלום עשוי להשתנות). מסכום הקצבה שהתקבל מנכים דמי בריאות, עבור אדם יחיד גובה הניכוי יהיה בסך 200 ₪ ואילו עבור זוג גובה הניכוי יהיה בסך של 288 ₪.
קצבה נוספת אותה ניתן לבקש מהביטוח הלאומי היא קצבה הנקראת תוספת השלמת הכנסה לקצבת אזרח ותיק. במקרים בהם ההכנסה החודשית של הפנסיונר או הגמלאי אינה מספקת, ישלם הביטוח הלאומי קצבה המשלימה את ההכנסה החודשית, כך שלאותו אדם תהיה הכנסה חודשית מינימלית לקיום.
המוסד לביטוח לאומי מעניק עוד קצבאות לפנסיורים וגמלאים, אך היות ואלה נבחנות ונקבעות כל מקרה לגופו, מוטב לפנות אל הסניף הקרוב לביתכם ולקבל ייעוץ מותאם אישית למצבכם המשפחתי, הכלכלי והבריאותי.
הטבות לפנסיונרים וגימלאים
פנסיונרים וגימלאים נהנים משלל הטבות והנחות בהצגת תעודת אזרח ותיק.
התעודה ניתנת באופן אוטומטי על ידי המשרד לשיוויון חברתי והיא נשלחת בדואר תוך שלושה חודשים. במידה והתעודה לא הגיעה לאחר טווח זמן זה, מומלץ לפנות ישירות אל המשרד לשיוויון חברתי ולהוציא תעודה חדשה (מומלץ להוציא תעודה עם תמונה).
בעת הצגת תעודה זו ניתן ליהנות מהנחות בעת כניסה למוזיאונים, רכישת כרטיסים לתיאטרון ולקולנוע, כניסה מוזלת לאתרי תיירות ברחבי הארץ והעולם כך שכדאי לוודא שהתעודה כתובה גם באנגלית וגם בעברית.
מלבד הטבות בילוי ופנאי, נהנים הפנסיונרים והגימלאים גם מהטבות והקלות במס. קיימות 3 הטבות עיקריות לפנסיונרים וגימלאים, אך בדומה לקצבאות, מוטב יהיה להתייעץ עם יועץ פנסיוני או יועץ מס על מנת לוודא מהן ההטבות להם אתם זכאים.
ההטבה הראשונה היא הטבת סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה הקובעת כי פנסיונרים וגמלאים שנולדו לפני הקמת המדינה (לפני 1948) זכאים לקבל החזר מס שנתי עד לגובה של 16,700 ₪ בגין הרווחים שצברו בפיקדונות בנקאיים ובפוליסות חיסכון. על מנת לקבל את ההחזר יש להגיש דוח שנתי למס הכנסה ולצרף אליו גם אישור מס וניכוי במקור שמנפיקות חברות הביטוח בה מנוהלת פוליסת הביטוח.
ההטבה השנייה היא הטבת מס על רווחים בעת משיכת כספים. פנסיונרים וגימלאים ישלמו 15% מס על רווחי הון במקום 25% בהתאם לסעיף 190.
ההטבה השלישית היא הטבת נקודות זיכוי בהתאם לפקודת מס הכנסה. נקודות זיכוי אלה לא ניתנות בצורה אוטומטית, אלא צריך לדרוש אותן ולעמוד בתנאים מסוימים על מנת לקבל אותן. מי לדוגמא יכול לבקש הטבת נקודות זיכוי? אישה הנשואה לגבר שאינו מקבל פנסיה או גבר הנשוי לאישה שאינה מועסקת ולכן לא מקבלת פנסיה.
עוד יכולים פנסיונרים וגימלאים ליהנות מהטבות בקופות החולים, בנסיעה בתחבורה ציבורית (עד 50%), בתשלומי חשמל, מים וארנונה בעירייה או ברשות המקומית בה הם גרים.
על מנת לדעת מהן כל הזכויות וההטבות המגיעות לפנסיונרים ולגימלאים מוטב לפנות אל יועץ מס או אל רואה חשבון המתמחים בייעוץ לבני הגיל השלישי.
לסיכום, יציאה לפנסיה או לגמלאות היא הזדמנות נוספת להתנסות בדברים חדשים, לחוות חוויות חדשות ולהגיע אל מקומות חדשים. אם בעבר היציאה לפנסיה היתה שוות ערך להסתגרות בבית, הרי שכיום היא "הזדמנות לטרוף את העולם".
המוסד לביטוח לאומי ורשויות המס מעניקים מגוון קצבאות והטבות מס המקלות על חייהם של הפנסיונרים והגימלאים לאחר הפרישה. על מנת לוודא כי הם מקבלים את כל ההטבות וכל ההקלות מומלץ להתייעץ עם יועץ מס, רואה חשבון או לפנות אל סניף הביטוח הלאומי הקרוב.