פעילות גופנית בכל גיל היא חשובה ונחוצה על מנת לשמור על נפש בריאה בגוף בריא. בגיל השלישי פעילות גופנית היא חשובה עוד יותר שכן הגוף נהיה חלש יותר, הסיכוי למחלות ולפציעות הולך וגדל ובכדי שנוכל לשמור על עצמנו מבחינה נפשית ופיסית עלינו להתאמן ולהתעמל באופן קבוע. לקראת החגים המתקרבים חשוב שנבין כמה פעילות גופנית בגיל השלישי בחג חשובה אפילו יותר מפעילות ביום יום שכן אלו כמה ימים של מנוחה, הרבה ארוחות ולא תמיד יש את המטפל איתנו.
אז למה פעילות גופנית בגיל השלישי כל כך חשובה ומה חשוב לדעת לגביה?
החשיבות של פעילות גופנית בגיל השלישי: הרבה שינויים פיסיים מתרחשים בגיל השלישי ועם השנים שעוברות. השרירים מתקשים, צפיפות העצם מדלדלת, ישנה ירידה בסיבולת לב ריאה, החושים כבר אינם מחודדים כמו פעם ויש עלייה בכמות התרופות שנוטלים שמשפיעה גם היא על תפקודי המערכות השונות. בכדי שנוכל לשמר את פעילות המערכות ולמנוע התפרצות של מחלות או מצבים פיסיים למיניהם או להחלים במהרה וגם לשמור על מצב רוח טוב-חשוב להתמיד בפעילות גופנית מספר פעמים בשבוע.שילוש הפעילות הגופנית בחיי היום יום:
חשוב להכניס את האימון הגופני כחלק מלוח הזמנים היומי או להתמיד בו לפחות מספר פעמים בשבוע. ברגע שמדובר ביום קבוע ושעה קבועה קל יותר להתמיד וגם רוכשים חברים, יוצרים שגרה ונהנים מהתוצאות. במידה ואתם מתגוררים בבית אבות סביר להניח שתוכלו למצוא חוגים ושעות אימון קבועות במערכת ולהצטרף אפילו ביחד עם חברים. אם אתם מתגוררים בבית ואוהבים להתאמן ולהתעמל בחברת אנשים תבררו במרכז יום לקשיש באזור המגורים שלכם על חוגים מותאמים עבורכם. במידה ואתם מעדיפים להתאמן לבד תוכלו להזמין הביתה מאמן שיודע כיצד לאמן אנשים בגיל השלישי בהתאם לגיל שלכם ליכולות שלכם ולמצבכם הפיסי. קשישים רבים נעזרים בשירות של עובדים זרים וכחלק מהשירות אותו מטפל מסייע להם להתאמן ולחלץ עצמות.איך מתאמנים ביום יום בגיל השלישי?
הכי חשוב בפעילות גופנית בכל גיל אבל בגיל השלישי בעיקר היא להתמיד ולהשקיע גם אם קשה. לאחר שעברתם בדיקה רפואית והרופא אישר לכם להתעמל ועדכן אתכם במגבלות הקיימות במידה ויש כל מה שעליכם לזכור הוא שאולי כל פעולה היא יותר איטית או יותר קשה אבל בהחלט שווה את ההשקעה ואת המאמץ שלכם. איך תשלבו אימון גופני בכל יום?- אל תוותרו על הליכה כל עוד אתם יכולים. בתוך הבית ומחוצה לו מתי שרק מתאפשר
- אם אתם יכולים השתמשו כמה שיותר במדרגות וכמה שפחות במעלית
- עבודה בגינה, פעילות יצירה או כל דבר שמפעיל את הידיים באופן קבוע מחזק את השרירים
- שימוש במכשירי לחיצה כמו כדורים שמחזקים באופן קבוע את השרירים בידיים והרמת מוצרים אפילו בישיבה (לדוגמא פחיות שימורים) כסוג של משקולות
- לאחר ישיבה ממושכת קומו והסתובבו בבית למתיחת השרירים
- בישיבה הפעילו את הרגליים בתרגילים של מתיחות וחיזוק השרירים שאינה דורשת מכם לקום
איך מתמידים בפעילות גופנית בגיל השלישי?
אחד הקשיים בפעילות גופנית הוא התמדה. בגילאים מבוגרים הכל נהיה קשה יותר- איטי יותר, מסורבל יותר, דורש יותר התמדה ויותר השקעה. הרבה מאוד קשישים מוותרים על פעילות גופנית מכיוון שאין להם כוח, הם לא מבינים כמה היא תתרום להם והם לא באמת חושבים שניתן לשפר את איכות החיים שיש להם כרגע. אבל זו טעות! מחקרים רבים מראים שכמה שיותר פעילות גופנית קבועה, אימונים יומיים, יציאה מהבית והזזת הגוף תורמת גם מבחינה פיסית וגם מבחינה נפשית. אז איך נשכנע להתאמן?- חשפו אותם לכמה שיותר מאמרים ותוכניות שמדברות על החשיבות של אימון גופני
- הסבירו למטפל שלהם את החשיבות בכדי שיעשה איתם אימון יומי. אם אפשר הצטרפו אליהם לשיעור ספורט קליל או הליכה שבועית
- צרפו את הנכדים להליכה בפארק או סיבוב קרוב לבית כך שהם לא ירגישו שמדובר בפעילות ואפילו יהנו ממנה
- הכירו להם אפליקציות קלות לשימוש שמעודדות הליכה ובודקות מדדים. במידה ואפשר רכשו שעון חכם שסופר צעדים, קלוריות ואת שאר הפרמטרים החשובים.
- קחו לבדיקה פיסית בה תוכלו לראות את הנתונים ההתחלתיים, לקבל הסבר מהרופא המטפל על החשיבות של פעילות גופנית ולעקוב אחר השיפור בנתונים של הבדיקות באופן קבוע ולהראות להם.
- רשמו אותם לחוג התעמלות מותאם או לשיעור התעמלות במרכז יום לקשיש, במתנ"ס הקהילתי בקרבת מקום מגוריהם או בבית האבות בו הם מתגוררים. כך הם יתאמנו בקבוצה מה שהופך את האימון לחווייתי יותר ואף ירכשו חברים חדשים.
- מצאו חבר או חברה שלהם שמוכנים להתאמן איתם באופן קבוע והפכו את זה לשיעור זוגי וזמן איכות חברי שלא ירגיש כמו אימו חובה.